Hva er en pergola?

Nå skal alle ha en pergola i hagen eller på terrassen, men dette er ikke en ny oppfinnelse. Pergolaen kommer helt fra renessansen og ble brukt på en litt annen måte enn vi gjør i dag.

Ellen

15. April

Vegghengt pergola 3x3

Hygge med familie og venner under pergolaen

Opprinnelsen var for å ha noe planter kunne klatre i og at den skapte stier i de store hagene. Tidligere var pergolaene bygget i treverk, men i dag finner du de ofte i materialer som tåler tidens tann bedre.

Lameller i tak på hvit pergola

Lameller som er vanntette når lukket

Fra Italia

Navnet pergola kommer fra den italienske småbyen Pergola – uten at det har noen spesiell tilknytning til byen. I de fleste hager i Italia var det vanlig med er pergola tilknyttet til huset hvor klatreplantene gjorde sitt til at dette ble en perfekt kilde til skygge.  

I Norge er det kanskje ikke solen som byr på utfordringer i uterommet, men kanskje mer ustabilitet i været og at vi fortsatt kan sitte ute om det drypper litt. 

Lamellene som du får på våre pergolaer er vanntette når de er lukket og vannet ledes ned og ut i dreneringsrør inne i bjelkene. Smart, ikke sant?

Hagens midtpunkt

Sommer i Norge byr på veldig variert vær, og det skifter fort. Med et tak over spiseplassen eller sofagruppen ute er du sikret fra å bli våt om det kommer en liten skur. Det er ofte mange som også velger de som er vegg-monterte slik at de kan utgjevne forskjellene på ute og inne sommerstid. 

Vi i Norge liker å være mye ute, kanskje mer enn i noen andre land, og vi liker også å bruke hagen eller terrassen uansett vær. Med en pergola skaper du et samlingspunkt i hagen din, og har du også satt opp et par sidevegger skaper du en lun hagestue som kan brukes langt utover høsten.

De fleste pergolaer kan du få kjøpt tilleggsprodukter til som elektriske eller manuelle sidevegger eller med belysning.

Plasseringen i hagen

Før du går til anskaffelse av en pergola anbefaler vi at du har tatt mål på terrassen, eller i hagen der du skal ha pergolaen. Slik blir du sikker på at du har nok plass. Ønsker du at veggene skal være elektriske, eller skal du har lys må du sørge for at det er tilgang til strøm der du skal ha den.

Det viktigste med monteringen er at du får satt den i vater og godt montert i underlaget. Slurver du her kan du ende opp med at pergolaen får kort levetid. Pergola med fin utsikt
Tilbake
Trenger du hjelp?

Ellen

– Jeg håper du fikk inspirasjon til eget uterom. Ønsker du å være med på trekningen av en kjempefin bålpanne kan du sende et fint bilde av produktet du har kjøpt hos oss, så legger jeg deg inn i konkurransen! Send til [email protected]

Les flere artikler her:

Syns du artikkelen var nyttig?
Del gjerne: