Hvor mye snø tåler taket?

Alle våre boder, anneks, lysthus og lekehus har en beregnet og godkjent maksbelastning for snølast.

 

Rita Lorentzen

Rita

11. Jan • 1 minutt lesetid

Bod med to dører i vinterlandskap

Pass på å fjerne snømengde på taket om det kommer mye snø

Bod med to dører i vinterlandskap

Pass på å fjerne snømengde på taket om det kommer mye snø

Snømengden kan variere mye fra år til år, i tillegg er det store forskjeller på mengder snø vi får rundt i landet vårt. Det er uansett hvor du bor viktig å være bevisst på mye snølast din nye bod, anneks eller garasje er dimensjonert for å tåle. Mye snø på taket kan være en stor belastning for bygget ditt, konstruksjonen kan ta skade eller i verste fall knekke sammen. 

illustrert liten hytte i vinterlandskap

Snøbelastning

Maks snøbelastning vil si mengden snølast taket tåler pr m2 uten fare for at konstruksjonen skades. Snø varierer i tyngde, tørr snø veier mindre enn våt snø, gammel snø veier mer enn ny snø og tåleevne oppgis derfor i vekt pr m2. 

Ved høyere belastning enn oppgitt for det aktuelle bygget, anbefaler vi at taket måkes. Det bør alltid måkes jevnt så belastningen er likt fordelt utover taket, unngå å måke helt ned til takbelegget, dette kan skade belegg som shingel eller takpapp og på sikt slippe inn fukt.

 

LES OGSÅ HVOR MYE SNØEN VEIER HER

Byggeår kan være viktig

Er hytta oppført mellom 1950 og 1980 vil det være vanlig at den er konstruert slik at den tåler ca 50 cm tørr og gammel snø, eller 40 cm våt snø. Etter 1980 tåler byggene mer snø, så det er lurt å sjekke byggeår.

Regler
Sintef Byggforsk har laget noen tommelfingerregler sammen med Direktoratet for byggkvalitet ut fra byggeår:

1949–1969: Kritisk snølast for lette takkonstruksjoner er 150 kg/m2, Det vil si cirka 50 cm tørr snø eller 40 cm våt snø, mens tunge tak tåler noe mer.

1970–1979: Kritisk snølast er rundt 150 kg/m2. Ca. 50 cm tørr snø eller 40 cm våt snø.

Etter 1979: tåler vesentlig mer snø enn eldre bygninger. Dette kan du se i beregningsgrunnlaget fra da huset ble oppført. Sjekk eventuelt med kommunen din.
Vanligvis  er det 150-350 kg/m2 Ca. 120 cm med tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

Kilde: DiBK 

mann som måker snø av tak

Tegn på at taket bør måkes:

  • Hvis du merker at dører eller vinduer blir trege
  • Sprekker i takkonstrukturen 
  • Skjevheter

Alle våre boder, anneks og lysthus er utviklet for å stå i Nordiske værforhold, med riktig vedlikehold og oppfølging opplever vi ytterst sjeldent problemer. Men det er flere steder i landet vårt hvor det kan være behov for en bod eller anneks som tåler litt ekstra, for eksempel på hytta hvor du ikke alltid er til stede når snøen kommer og har muligheten til å måke taket. 

Ta kontakt med oss så gir vi deg informasjon om hvilke boder eller anneks som passer best for deg.

Tilbake
Trenger du hjelp?
Rita Lorentzen

Rita

– Jeg håper du er fornøyd med ditt produkt fra Gardia. Ønsker du å være med på trekningen av en kjempefin bålpanne så kan du sende et fint bilde av produktet du har kjøpt hos oss, så legger jeg deg inn i konkurransen! Send bildet til [email protected]

Her kan du lese flere artikler: