Enkelt fundament til bod og anneks

Her finner du en oppskrift på et fundament du lett kan bygge før du setter opp din bod eller anneks.

Karsten van Herwaarden

Karsten

16. Januar

Anneks mysen 6 sortmalt

For å unngå unødvendige problemer underveis er det svært viktig at boden, annekset, lekehuset eller lysthuset monteres opp på et stabilt underlag i vater og i vinkel. Rammebjelker eller platting er en svært fleksibel løsning som er helt ideell på ujevnt underlag.

1 . Gode forberedelser

Gode forberedelser er veldig viktig. Vurder underlaget nøye, det er viktig at boden eller annekset bygges på stødig grunn. Fjern ujevnheter og prøv å lag et stabilt underlag. Legg aldri bygget direkte i gress, sand eller jord.

Grå bod i hage med stol og blomst foran

2. Grunning

Før montering må alle deles settes inn med grunning. Spesielt viktig at dette gjøres med not/fjær, på endeved og laftesport hvor du ikke kommer til når bygget er ferdig montert.

malepensel på treverk som beises

3. Grunnrammen

Vi anbefaler at det for alle boder/anneks bygges en grunnramme av trykkimpregnert materiale i tillegg til gulvrammen. Denne skal ha identiske mål som gulvrammen. Bygg med gulv leveres med gulvramme, mens bygg uten gulv leveres uten gulvramme. Det er viktig at boden/annekset bygges på en ramme så gulvet ligger noen centimeter over fundamentet for å sikre lufting og forebygging av fuktskader.

Fundamentsramme liggende direkte på gress

4. Fundament

Rammen (trykkimpregnert virke i dimensjon 48×148 mm eller mer) settes på fast dekke eller punktfundamenteres med lecablokker eller lignende med maks 60 – 100 cm mellom hvert punkt (avhengig av materialtykkelse og størrelse på bygget).

Ved montering på fast/flatt dekke må det være åpninger i rammen for å sikre lufting.

Ferdig fundament bygget på gress med lecaklosser

5. Kontroll av mål

Ved montering av laftede produkter anbefaler vi at første lafterunde legges på plass før rammen festes. Dette for å kontrollere at rammen har korrekte mål og er i vater og vinkel. For enkelte modeller monteres gulvet før før veggene påbegynnes. Dette vises i hver enkelt monteringsanvisning

Fundament som løftes på plass

6. Kontroll av vater og vinkel

Det er svært viktig at det under hele monteringen jevnlig kontrolleres at alt er i vater og vinkel. Dette gjøres ved å kontrollere at diagonalen er lik på begge sider.

Det er alltid lurt å være to slik at man er sikker.

To menn bygger fundament på gress i hage

7. Maling eller beis

Etter montering må bygget behandles utvendig og innvendig med beis eller maling hvis bygget ikke leveres ferdigmalt. Husk at dører og vinduer også må behandles på begge sider.

Ønsker du og bygge en større platting bruker du samme fremgangsmåte i bunn. Vi anbefaler å legge en fiberduk for å unngå at ugress vokser opp gjennom plattingen. Bygg deretter rammen og skru fast virke (Husk å alltid ha en viss avstand mellom hvert bord, ettersom virket både kan reise seg, vri seg og svelle ut i bredden) 

Husk gulvramme for å heve gulvet noen centimeter over plattingen (se steg 3)

Nyttige tips:

Tilbake
Trenger du hjelp?

Her kan du lese flere artikler:

Karsten van Herwaarden

Karsten

Lykke til med ditt prosjekt. Ønsker du å være med på trekningen av en kjempefin bålpanne så kan du sende et fint bilde av produktet du har kjøpt hos oss, så legger jeg deg inn i konkurransen! Send bildet til [email protected]

Syns du artikkelen var nyttig?
Del gjerne: