Søknadsregler ved nytt anneks eller bod

Hvordan finne frem i jungelen av råd og retningslinjer.

Sara Faber Bentzen

Sara

13. Mars

man med briller som tenker

Det er viktig å ikke gå seg vill i retningslinjene.

De fleste har fått meg seg at det ble enklere å sette opp mindre bygg på tomten sin etter 2015. I tillegg kom det igjen nye regler i mai 2021. Det som er viktig å merke seg er at det er en del begrensninger som allikevel kan sette kjepper i hjulene for deg. Her er noen gode råd og linker til hvordan du finner frem i regelverket.

5 jenter på platting foran lite anneks

Bod, anneks eller liten hytte?

Vi har vel alle vært der; skulle gjerne hatt litt mer plass til gjester, skulle hatt bedre plass til hageredskapene, tenk om vi hadde et eget treningsrom, spillrom eller hjemmekontor….

Hos oss får du byggesett som gjør drømmen mulig, men vet du hva som er lov å gjøre på din tomt? 

Og vet du hvordan man skal gå frem om du må søke?

Vi bidrar ikke med byggesøknader, men kan hjelpe deg med å finne ut av hvor du finner lover og regler, samt retningslinjer for hvordan det bør gjøres.

Les hva du kan bygge uten å søke her

 

Gjør gode undersøkelser på forhånd

Det er lett å tenke at det bare er å sette opp en ny bod eller anneks, men det er faktisk en del faktorer du bør sjekke først:

  • Hva er utnyttelsesgraden på tomten din, og hva har du mulighet til å sette opp? 
  • Ligger tomten din i et uregulert området? Sjekk reguleringsplanen der du bor HER
  • Ligger det vann og avløp i bakken der du skal sette opp bygget?
  • Vil bygget være til sjenanse for naboer? Ta alltid en prat med naboen om du skal sette opp nytt bygg selv om det ikke er krav til det.

Å søke eller ikke å søke....

Om du lurer på om boden eller annekset du selv skal sette opp er søknadspliktig, er det lurt å ta en prat med kommunen der du bor. Det er dumt å sette opp noe du kanskje må rive. Boder, lekestuer og annet med tak vil inngå i din utnyttelsesgrad av tomten, og har du allerede brukt opp den, er det ikke lov å sette opp nye bygg. 

Tilbake
Trenger du hjelp?
Sara Faber Bentzen

Sara

– Vi er tilgjengelige hvis du har noen spørsmål, bare ta kontakt. Ønsker du å være med på trekningen av en kjempefin bålpanne så kan du sende et fint bilde av produktet du har kjøpt hos oss, så legger jeg deg inn i konkurransen! Send til [email protected]

Les flere artikler her:

Syns du artikkelen var nyttig?
Del gjerne: