Hvordan legge takshingel?

Shingels er den mest brukte formen for taktekking på mindre hagehus som lekestue, redskapsbod anneks og lysthus, den lave vekten gjør shingels spesielt godt egnet for mindre hus og bygg. Shingels kommer i mange varianter og farger, og her gir vi deg noen enkle tips til legging.

Karsten van Herwaarden

Karsten

15. August

Takshingel på rektangulært tak

Takshingel er lett å legge og gir et flott uttrykk!

Enkel montering

Optimal beskyttelse

Robust og slitesterkt

Overflate

Takunderlaget må være fast, glatt og tørt. Noen eksempler på godt underlag er kryssfiner eller takbjelker og plank av for eksempel furu eller gran. Takhellingen skal helst være 18⁰ eller mer. Hvis vinkelen er mindre enn 15⁰, anbefales ikke bruk av shingels. Hvis vinkelen er mellom 15⁰ og 18⁰, må du først legge et lag underlagsbelegg.

Tegn opp linjer

Tegn horisontale linjer over taket. Sørg for at første rekke rekker 6-10 mm utenfor takfonten, deretter lager du linjer oppover taket med riktig mellomrom i forhold til shingelen du har valgt. Disse linjene sørger for at du får rette og pene linjer over hele taket.

Første rad

De fleste tak shingels er utstyrt med lim strimler i bunnen, husk å fjern tapen bak først. Nå kan du starte å legge den første raden med shingels, dette er alltid den nederste raden langs tak kanten. La enden stikke 6 – 10 mm ut over tak kanten og fest med to spiker i hver ende. Skjær av overflødig belegg, legg videre bortover og spikre kun i klebefeltet, sørg for at neste rad dekker spikrene. Vi anbefaler at du bruker tak lim i tillegg til klebestripen, spesielt hvis de legges i litt kaldere vær.

Neste rad

Andre rekke legges forskjøvet med en halv shingel over den første, slik at spissen av den øverste fliken flukter med bunnen av den nederste, på denne måten får du et symmetrisk takmønster. Spikrene plasseres i bunn og i sidene.

Fortsett

Fortsett og legg shingelsene på samme måte videre oppover på taket, sørg for å forskyve en halv shingel for hver rad for pent overlappe. Sørg alltid for å spikre 25 mm over og i samme høyde 25 mm fra kanten. På denne måten spikrer du alltid gjennom 2 lag, og spikeren blir igjen dekket av neste rad shingel.

Avslutt

Avslutt kantene med å kutte til shingelsen. Til slutt, skru en aluminiums list eller hjørneprofil til sidekantene på taket. Bøy den nederste kanten på shingelsen rundt takskjegget og skru dem til bunnen av taket med en tre- eller aluminiums list.

Nærbilde av takshingel
Tilbake
Trenger du hjelp?
Karsten van Herwaarden

Karsten

– Lykke til med ditt prosjekt. Ønsker du å være med på trekningen av en kjempefin bålpanne kan du sende et fint bilde av produktet du har kjøpt hos oss, så legger jeg deg inn i konkurransen! Send bildet til [email protected] 

Her kan du lese flere artikler:

Syns du artikkelen var nyttig?
Del gjerne: