7 tips til vedlikehold av hageredskaper og møbler før vinteren
For at hageredskapene dine skal vare i mange sesonger er det viktig at du tar godt vare på de. Vi gir deg 7 tips til hva du kan gjøre før du setter de bort før vinteren.
Sara
14. August
Hageredskapene blir fort stygge etter en sesong
Vi bruker mye penger på hageredskaper, og derfor er det viktig å holde de i stand slik at de varer i mange år. Det er små enkle grep som gjør at du slipper å irritere deg over hvordan de har blitt når de har stått inne en vinter.
Det er bærekraftig å ta vare på det vi har.
Det aller viktigste du kan gjøre er å ha en lagringsplass innendørs. Da sparer du deg for mye jobb når våren kommer, samt at det sparer miljøet ved at vi ikke kjøper nye ting hele tiden. Jo bedre du tar vare på redskapene dine, jo lenger varer de. Du sparer både miljøet og penger!
Vi har laget en oversikt med 7 tips til hvordan du kan ta bedre vare på de tingene de fleste har i hagen sin. Ingenting nytt under solen kanskje, men det kan gi deg en påminnelse på at det må gjøres. Sett av en helg og kos dere med ryddingen og vedlikeholdet – få med barna på jobben og legg inn en pause ved bålpannen med Gardias kanelpinner:)
7 TIPS:
1. Gressklipperen
Gressklipperen bør stå inne i en bod eller garasje. Sett klipperen på hodet og fjerne forsiktig gress, jord og annet som har satt seg fast. Her kan du bruke varmt vann og litt mild såpe. (på robotgressklipper må du være forsiktig med rennende vann for ikke å ødelegge elektronikken. Bruk en litt fuktig klut i stedet) Sjekk at bladene på klipperen er ikke er skadet, og vurder om de må byttes eller slipes. En bensindrevet gressklipper kan spyles med vann etter rengjøringen og settes inn med litt olje.
- Har du en robotgressklipper bør du fjerne batteriet og sette det i et rom uten frost. Da vil det holde lengre. Oppbevar også lade-enheten innendørs.
- En bensindrevet gressklipper bør tømmes for drivstoff før den settes bort.
- NB! Bruk hansker når du rengjør gressklipperen!
2. Spader, raker, hagesakser og annet hageredskap
Det første du må tenke på er rengjøring! Spyl bort jordrester og se om det er noen av reskapene som må slipes. Tørk av treskaft, og sett inn med litt matolje. Treskaft blir tørre ute i regn og sol og kan knekke etterhvert om man ikke tar vare på de.
Hagesakser bør rengjøres og sjekkes om de må slipes. Stram til skruer om nødvendig. Sett til slutt inn metallet med litt sprayolje så er de helt klare for neste sesong! Har du fått noen rustflekker kan de fjernes med litt stålull. Om du ikke har mulighet til å ha de inne, sett de i alle fall under tak slik at de ikke blir våte.
3. Høytrykkspyler
- Høytrykkspyleren er i utgangspunktet vedlikeholdsfri men frost kan ødelegge elementene som er i kontakt med vann. Om du ikke lagrer den i en isolert bod, må du gjøre følgende:
Spyl i 20-30 sekunder etter at du har slått av vannet for å tømme maskinen.
Koble av slagen og tøm den for vann
4. Vanntrommel
Slangen i trommelen vil inneholde vann og det kan være vanskelig å få ut alt.
Vi anbefaler at du skrur ned trommelen fra veggen og lagrer den frostfritt over vinteren.
5. Blomsterpotter
Utepottene koster gjerne en del og da er det viktig at de holder seg fine i mange år. Mange av pottene er frostfrie og tåler å stå ute på vinteren, men flytt de gjerne inn mot husveggen slik at de står litt nærmere varmen og sett de på “krukkeføtter”. Da unngår du at de sprekker.
Dette gjør du med pottene du skal lagre:
- Tøm pottene for jord og lecakuler (spar på kulene til neste år)
- Bruk hageslangen og vask godt inne i potten slik at du ikke tar med deg eventuelle plantesykdommer til neste år
- Lagre pottene gjerne i en tørr bod
- Om du ikke har mulighet å lagre de inne, sett de på hodet slik at de ikke fyller seg med snø og vann i løpet av vinteren.
6. Hagemøbler
Mange av våre hagemøbler tåler en vinter ute, men om det er mulig er det aller best å sette de inn i en bod eller garasje. Dette for at de skal vare flere år. Har du ikke mulighet for å lagre de under tak, må du legge over en presenning eller lignende for å bevare de best ute.
Hagemøblene bør vaskes godt før de settes bort, selv om de kanskje ikke ser skitne ut. Bruk husvask eller annet mildt vaskemiddel og varmt vann. Tørk godt av.
Når du setter de bort, bør de ikke settes på hodet og det fortsatt er vann i de, da finner ikke vannet veien ut og det kan blir frostspreng. Tremøbler bør settes inn med litt olje om det er nødvendig.
7. Uteputer
Putene bør man lagre innendørs. Ligger de ute hele vinteren i putekassen kan du ende opp med stygge jordslagsflekker som ikke går av.
- Tørk lett over med en fuktig klut om du har puter som er impregnerte
- Pass på at putene er helt tørre når de pakkes bort.
- Legg de helst i en søppelsekk eller lignende slik at de er beskyttet for støv. Lag hull i sekken slik at det ikke blir for tett.
- Lagres tørt.
Sara
–Vi er tilgjengelige hvis du har noen spørsmål, bare ta kontakt. Ønsker du å være med på trekningen av en kjempefin bålpanne så kan du sende et fint bilde av produktet du har kjøpt hos oss, så legger jeg deg inn i konkurransen! Send til [email protected]