Lysthus gjennom tidene

Ordet lysthus og paviljong brukes om hverandre – men det er i utgangspunktet det samme. Her kan du lese litt om opprinnelsen og få inspirasjon til å sette opp ditt eget i hagen.

Ellen

13. Februar

Selskap ute foran lysthus på sommer

Et lysthus har vært et samlingspunkt i flere hundre år.

Ordet lysthus, betyr etter norsk ordbok, et lite hus i hage eller park, ofte kledd med klatreplanter. En paviljong omtales som en liten, åpen, rund eller mangekantet bygning. Dermed kan vi påstå at betydningen mange legger i lysthus i dag er en blanding av disse to beskrivelsene. I dette innlegget ønsker vi å gi deg en liten vandring i historien bak lysthus og paviljonger og kanskje også inspirere deg til å sette opp ditt eget i hagen.

Lysthus med utskjæringer i park

Status å ha i de fornemme hagene.

Fra 1600-tallet

Det finnes lite dokumentasjon fra før midten av 1600-tallet om lysthus i Norge, men på 1700-tallet fikk mange prestegårder og andre fornemme gårder bygget et lysthus. Mange av lysthusene har tydelig inspirasjon fra både Frankrike, Tyskland og ikke minst Kina. Dette var kanskje ikke så rart ettersom den norske handelsflåten hadde mye kontakt med spesielt Kina. På Alvøen utenfor Bergen står for et eksempel et lysthus med tydelige arkitektoniske spor fra Kina. 

Selv om Midt-Østen, grekere og romere har brukt lysthus i årevis for å skjerme seg fra stekende sol, kan man si at storhetstiden til lysthus i Europa var fra tidlig 1800-tall. I Norden var det kanskje mer regn og vind man ønsket å skjerme seg for, og ikke sol, men også for å trekke seg tilbake og søke roen. 

Er du veldig interessert i lysthus og dets historie, anbefaler jeg at du kjøper boken “lysthus i Norge gjennom 300 år. Dette er en vakker bok med bilder og inspirasjon. Boken finner du HER 

Hvordan kan du få ditt lysthus litt mer personlig?

Hos oss kan du kjøpe byggesett til ditt eget lysthus – og hvordan du ønsker at det skal se ut er helt opp til deg og din fantasi. Selv om våre byggesett er vakre i seg selv, finnes det måter du kan skape din helt unike stil med små, enkle grep.

TIPS TIL MER PERSONLIG LYSTHUS

  •  En værhane på toppen vil gi et eksklusivt inntrykk. Her finner du muligheter til å designe værhanen helt selv (det trenger jo ikke være en hane)
  • Få en lokal snekker til å lage “snekkergleder” til huset ditt. Snekkerglede er utskjæringer i treverket på hus, ofte over og under vinduer, eller under saltaket. Dette kan du jo også prøve på selv – et enkelt mønster og en stikksag så er mye gjort. 
  • Hva med litt folie i noen av vindusrutene? Folien kan for et eksempel være i hjørnerutene og gjerne i farger. Rød og blå var vanlig tidligere – det samme som frostet med litt mønster. Folie kan du finne hos Lindas Dekor, og er kjempelett å sette på.
  • Blomstekasser under vinduene gjør lysthuset koselig og personlig
  • Legg et gulvbelegg eller mal gulvet med gulvmaling i feks ruter – ved bruk av maskeringstape kan du lage en flott mønster som ser ut som et gammelt gulv.
  • Hva med et flott takmaleri? Mal taket lys blått og mal opp hvite skyer rundt omkring  – eller mørk blått med stjerner.
  • Veggene bør males innvendig, men når det er gjort kan du sette opp plater som du tapetserer og lager ditt helt unike lysthus. 
  • Husk at det er ikke alltid at hvite vinduer og dører er det fineste:) Ikke vær redd for å bruke litt farger!
  • En gammel lysekrone, et rundt bord med gamle deilige stoler finner man på bruktbutikker og loppemarked. 
ubehandlet lysthus med hvit bakgrunn
Tilbake
Trenger du hjelp?

Ellen

– Jeg håper du fikk inspirasjon til eget uterom. Ønsker du å være med på trekningen av en kjempefin bålpanne så kan du sende et fint bilde av produktet du har kjøpt hos oss, så legger jeg deg inn i konkurransen! Send til [email protected] 

Her kan du lese flere artikler:

Syns du artikkelen var nyttig?
Del gjerne: