Treverkets utfordringer

Treverk har en uimotståelig sjarm, for å bevare denne sjarmen må treverket behandles og vedlikeholdes.

hello banner background image
ANNEKS

Få mer glede og funksjonalitet ut av hagen!

Anneks
BOD

Trenger du ekstra lagringsplass til gressklipper, dekk, sykler, redskaper eller annet utstyr?

Boder
LYSTHUS

Forlenge både sommeren og døgnet med et sjarmerende lysthus!

Lysthus
TILBEHØR

Vi har tilbehør av høy kvalitet tilpasset ditt nye hagehus.

Tilbehør
impregnering

Impregnering

Furu og gran er i seg selv ikke holdbare nok til brukes utendørs, derfor er de fleste furu- og granprodukter trykk impregnert. Impregneringen gjør treverket mer motstandsdyktig mot vann, mugg og råte.

Mugg

Det er et stort antall sopp som kan forekomme på tre.

Svertesopper (Overflatesopp)

Svertesopp trenger ikke gjennom treverket og lever ikke av selve treverket, disse artene fôrer på og rundt treverket, og truer derfor ikke holdbarheten og styrken til treverket. Vi anbefaler at soppen fjernes ved hjelp av husvask da kraftig vekst kan påvirke overflatebehandlingen.

Råtesopp

Det finnes flere råtesopp typer, dette er sopptyper som angriper treverket og bryter det ned. Sopp trives på fuktige steder og vokser hvis det er høyt fuktinnhold i treverket. For å forhindre dette er det viktig å grunne og behandle treverket umiddelbart for å unngå fukt, du får også råteforhindrende midler du kan benytte. Hvis du oppdager råtesopp, bør de aktuelle områdene byttes ut. For å forhindre mugg er det også viktig å sørge for tilstrekkelig ventilasjon i konstruksjonen.

sopp

Kvae – harpiks

Harpiks skilles ut fra sårflater på trær for å beskytte mot virus og infeksjoner. Dette er et naturlig fenomen og Mengden harpiks kan variere betydelig per tre. Vi anbefaler å vente til harpiksen får tørke, da er den lett å skrape bort hvis den er uønsket.
Harpiks og impregnering
Grønne flekker er vanligvis til stede på furu, bestående av harpiks blandet med impregneringsmiddel. Flekkene er vanligvis enkle å fjerne med en børste.

kvae-harpiks

Flekker

Tre blir utsatt for fuktighet under produksjon og transport. Dette blir absorbert av treverket, og det kan reagere med saftene som er til stede i treverket. Dette kan forårsake såkalte fuktsirkler. Når trevareproduktet har funnet sin plass i hagen din, fortsetter prosessen med å absorbere og slippe fuktighet (puste), og sirklene forsvinner over tid. Fuktflekker kan lett fjernes ved å slipe eller behandle treverket. For å forhindre ytterligere fuktpåvirkning må du grunne og behandle treverket.

flekker

Striper og flekker

På grunn av transporten kan det forbli sorte striper på treverket. Stålbånd som ble pakket rundt treet under transport eller gaflene til en gaffeltruck kan forårsake svarte flekker eller striper på treverket.
Dette er en naturlig reaksjon på grunn av garvesyre som naturlig er i treverket, Under treets vekst beskytter garvesyre mot skader fra insekter og bakterier. Hvis det kommer i kontakt med stål, forårsaker det flekker. flekkene kan i de aller fleste tilfeller fjernes med grønnsåpe.

striper-og-flekker

Aldring

Hvis treverket ikke behandles vil det ytre laget med tiden få en naturlig gråfarge på grunn av sollys og fukt. Du kan forhindre at treverket blir grått ved å behandle regelmessig med maling, olje eller beis.

aldring

Fargenyanser

Et tre inneholder veldig enkelt yteved og kjerneved som kan gi noen fargenyanser i treverket. Kjerneveden er den innerste delen av trestammen og er gjerne litt mørkere. Yteved ligger mellom yttersiden på treet og kjerneveden, denne delen transporterer vann og næringsstoffer til treets blader.

fargenyanser

Behandling av trevare

Det er avgjørende for produktets kvalitet og levetid at det får hensiktsmessig behandling både utvendig og innvendig.

Les mer
hello banner background image