Enkelt fundament til bod og anneks!

close
Kategori

FRI FRAKT

Ved kjøp over 20 000 kr

Les mer

For å unngå unødvendige problemer underveis er det svært viktig at boden, annekset, lekehuset eller lysthuset monteres opp på et stabilt underlag i vater og i vinkel. Rammebjelker eller platting er en svært fleksibel løsning som er helt ideell på ujevnt underlag.

Nyttige tips

  • Gjør fundamentet litt mindre enn grunnstørrelsen på det nye bygget ditt. Hvis veggene stikker litt utover fundamentet, vil vannet renne langs fundamentet, ikke inn i boden eller anekset.
  • Fundamentet må være firkantet, stabilt og plant.
  • Hold toppen av fundamentet over bakkenivå for å forhindre vannføring.
  • Legg eventuelle kabler til elektrisitet før du lager grunnlaget. Du vil ikke kunne få tilgang til dette senere.

Steg 1

Gode forberedelser er veldig viktig. Vurder underlaget nøye, det er viktig at boden eller annekset bygges på stødig grunn. Fjern ujevnheter og prøv å lag et stabilt underlag. Legg aldri bygget direkte i gress, sand eller jord.

Redskapsbod liten

Steg 2

Før montering må alle deles settes inn med grunning. Spesielt viktig at dette gjøres med not/fjær, på endeved og laftesport hvor du ikke kommer til når bygget er ferdig montert.

Person som grunner treverk med en pensel

Steg 3

Vi anbefaler at det for alle boder / anneks bygges en grunnramme av trykkimpregnert materiale i tillegg til gulvrammen. Denne skal ha identiske mål som gulvrammen. Bygg med gulv leveres med gulvramme, mens bygg uten gulv leveres uten gulvramme. 

Det er viktig at boden / annekset bygges på en ramme så gulvet ligger noen centimeter over fundamentet for å sikre lufting og forebygging av fuktskader.

Fundamentsramme liggende direkte på gress

Steg 4

Rammen (trykkimpregnert virke i dimensjon 48×148 mm eller mer) settes på fast dekke eller punktfundamenteres med lecablokker eller lignende med maks 60 – 100 cm mellom hvert punkt (avhengig av materialtykkelse og størrelse på bygget). Ved montering på fast/flatt dekke må det være åpninger i rammen for å sikre lufting.

Ferdig fundament bygget på gress med lecaklosser

Steg 5

Ved montering av laftede produkter anbefaler vi at første lafterunde legges på plass før rammen festes. Dette for å kontrollere at rammen har korrekte mål og er i vater og vinkel. For enkelte modeller monteres gulvet før før veggene påbegynnes. Dette vises i hver enkelt monteringsanvisning.

Fundament som løftes på plass

Steg 6

Det er svært viktig at det under hele monteringen jevnlig kontrolleres at alt er i vater og vinkel. Dette gjøres ved å kontrollere at diagonalen er lik på begge sider.

To menn bygger fundament på gress i hage

Steg 7

Etter montering må bygget behandles utvendig og innvendig med beis eller maling hvis bygget ikke leveres ferdigmalt. Husk at dører og vinduer også må behandles på begge sider.

Gråbeiset anneks med høye vinduer illustrert i hage

Ønsker du og bygge en større platting bruker du samme fremgangsmåte i bunn. Vi anbefaler å legge en fiberduk for å unngå at ugress vokser opp gjennom plattingen. Bygg deretter rammen og skru fast virke (Husk å alltid ha en viss avstand mellom hvert bord, ettersom virket både kan reise seg, vri seg og svelle ut i bredden) 

Husk gulvramme for å heve gulvet noen centimeter over plattingen (se steg 3)